Viaţa în parohia noastră

Viața parohiei Ianuarie 26, 2012

 

Din data de 1 ianuarie 2006 a fost numit ca preot paroh la Parohia Vlădiceni Pr. Nicolae Dăscălescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – Iaşi, cu teza de licenţă „FILANTROPIE ÎN EPOCA GLOBALIZĂRII”. În anul 2007 a absolvit cursurile de Master în Teologie, Secţia Istorică Practică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – Iaşi. Începând cu data de 1 ianuarie 2006 şi până în prezent viaţa   Parohiei a cunoscut  o majoră schimbare prin desfăşurarea unor  puternice activităţi liturgico-pastorale, cultural-misionare şi social-caritative.

Ø      activităţi liturgico-pastorale

Viaţa  liturgică concretizată prin săvârşirea slujbelor liturgice reprezintă principala activitate  a preotului paroh, dar şi a credincioşilor. Programul liturgic a fost intensificat fiind invitaţi şi alţi preoţi, precum şi elevi seminarişti ce au înfrumuseţat prin cântari deosebite programul liturgic. Pentru o bună desfăşurare a activităţii liturgice s-au cumpărat Sfinte Vase, veşminte preoţeşti, o Evanghelie şi alte obiecte bisericeşti. Activitatea pastorală a preotului paroh  se concretizează prin vizite pastorale în parohie şi discuţii cu familiile ce  prezintă diferite probleme. Se organizează discuţii pe diferite teme cu tinerii satului. Nu sunt neglijaţi nici cei plecaţi în străinătate, încercându-se în permanenţă pastrarea legăturilor cu Biserica. 

Însă poate cea mai frumoasă activitate a fost cea realizată cu puţinii copii din sat prin programului Hristos împărtăşit copiilor . Acesta a fost benefic pentru pătrunderea în tainele Ortodoxiei pentru copii şi a consolidat foarte mult relaţia cu Biserica şi preotul paroh.

Ø      activităţi cultural-misionare

Pentru  prima oară de la înfiinţarea Parohiei s-a organizat şi un program cultural-misionar : „Mănăstirile ortodoxe române centre de cultură şi spiritualitate”,  program în cadrul căruia credincioşii pot dobândi cunoştinţe noi cu privire la bogăţia culturală şi spirituală a mănăstirilor din România.

Relaţia cu credincioşii s-a închegat foarte puternic în decursul acestor ani, credincioşii au prins dragoste de Dumnezeu şi de Biserică răspunzând cu proptitudine la necesităţile Bisericii. De asemenea au fost făcute pelerinaje, seri catehetice, slujbe în sobor şi alte activităţi care să folosească credincioşilor.

Ø      activităţi social-caritative

Principala  activitate ce cuprinde întreaga Parohie  o reprezintă construcţia unei CASE SOCIALE (casă praznicală + casă parohială). Necesitatea acestei CASE SOCIALE  s-a făcut puternic simţită în viaţa parohiei noastre.   Proiectul  CASEI SOCIALE  a fost vizat şi aprobat de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel pe data de 24 05 2006. În acest proiect  întreaga comunitate din  parohia Vladiceni a investit, investeşte şi va investi dragoste, jertfă  şi dăruire. De fapt fiecare suflet, fiecare credincios, cu credinţă în Dumnezeu, este implicat în mod direct în acest proiect de importanţă majoră pentru parohia noastră.

Casa Socială este terminată şi se lucreaă la finaliarea picturii de la sala de mese. Partierul (casa praznicală) este format din : sală de mese, bucătărie şi baie. Casa praznicală este dotată cu tot ceea ce este necesar pentru credincioşi: mese, scaune, farfurii, lingure furculiţe, aragaz etc.     

Casa parohială de la etaj, în care locuiesc are două dormitoare, o sufragerie, bucătărie, hol, casa scării şi baie.

Întraga construcţie beneficiază de apă curentă şi încălzire de la o centrală pe lemne.

În anul 2010 a fost realizată o frumoasă poartă de intrare în curtea bisericii cu două troiţe şi o alee pavată. Au fost montate în jur de 500 mp de pavele şi cca. 200 ml de borduri.

Prin grija noului preot paroh şi a consiliului parohial cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Învierii Domnului Iisus Hristos sau Naşterii Mântuitorului (Crăciunul) precum şi în alte momente  s-au  organizat colete pentru familiile nevoiaşe ale parohiei, organizându-se vizite pastorale în cadrul cărora au fost înpărţite aceste colete. s-au făcut colete pentru Fondul Filantropia şi s-a răspuns cu dragoste la suferinţele celor sinistraţi  prin strângerea de fonduri.